LEGÁLIS KASZINÓK AZ INTERNETEN MAGYAROKNAK

Régóta van herce-hurca az online szerencsejáték szabályozás körül Magyarországon. Ha a téma iránt érdeklődsz, akkor valószínűleg tudod, hogy 2013-ban a magyar kormány egy olyan új törvényi környezetet próbált teremteni, ami kizárja a küldföldi tulajdonú cégeket. Picit úgy kell ezt elképzelni, mintha az élelmiszerpiacon nem lehetne Lidl vagy Aldi, csak ABC-k. Ennek ugye nem sokan örülnének. Mert hát attól, hogy a Lidl vagy az Aldi német (vagy mit tudom én milyen) hátterű vállatat, attól még sok-tízezer magyar embernek és vállalkozásnak biztosít megélhetést, és ráadásul olcsóbban kínál többnyire jobb portékát mint a magyar tulajdonú ABC-k. 

Szóval ki akarták szorítani az online kaszinól Lidl-jeit és Aldi-ait :) De ez nem sikerült. Hogy miért nem? Mert Magyarország az Európai Únió tagja, és ennek megfelelően vonatkoznak rá bizonyos demokratikus és piaci szabályozási kötelességek. Például hogy nem lehet mesterségesen, állami (vagy kormány) hátszéllel monopóliumokat létrehozni. Na már pedig az a hírhedt 2013-as szabályozás pont ezt próbálta megtenni. 

Persze hogy a már több mint egy évtizede a magyar online szerencsejáték piacon jelenlévő cégek ezt a törvényi szabályozást az EU-bíróságán megtámadták. Az EU-s bíróság malmai lassan örölnek, ezért amíg nem született döntés, a cégek jelen maradtak és továbbra is rendelkezésre álltak a magyar játékosok számára, de közben a magyar szerencsejáték felügyelet szorgosan bírságolta őket. Ők meg szorgosan be is fizették a bírságokat, hisz tudták, hogy kedvező EU-s birósági döntés esetén befizetett büntetéseiket kamatpstúl visszakövetelhetik. 

A kormány-közeli oligarchák malmai se őröltek túl gyorsan, így hát Andy Vajna vállalkozása is csak sok éves késéssel tudta útjának indítani a weboldalát. Majd egy-két évre rá egy másik online casino is elindult, mely szintén kapott hivatalos magyar licenszet. 

Ezekről az oldalakról mi itt nem fogunk szót fecsérelni, a híres, sok évtizedes tapasztalattal rendelkező cégekhez képest szolgáltatásaik minősége nem említhető egy lapon. 

Szóval ez a két "magyar" online kaszinó és a többi nemzetközi hátterű operátor egymés mellett működött, és csak annyi volt a különbség, hogy az egyikek nem fizettek büntetéseket, a másikok meg igen. Hogy melyik nemzetközi cégek voltak és vannak jelen most is a magyar online kaszinó piacon, azt ezen a legális online kaszinó operátorokat bemutató weboldalon tudod megtekinteni.

De aztán 2017 nyara táján elkezdtek megérkezni az EU-s bíróság itéletei, melyek mind az operátoroknak adtak igazat, és a magyar kormányt meg a szabályozás megváltoztatására kötelezték. 

Viszont a magyar kormány nem volt hajlandó a szabályozáson változtatni. Ugyanakkor a szerencsejáték felügyelet már nem bírságolhatta meg a régi nagy nevű cégeket. Ezen viszont más cégek is felbátorodtak, és 2018-19 táján elkezdtek megjelenni magyar weboldallal olyan kevésbé ismert cégek is, melyek még csak nem is rendelkeznek Európai Úniós licensszel. Mert hogy - ha eddig nem említettük volna - a nagy nevű, rég jelen lévő cégek mind a Malta Gambling Associsation (MGA) licenszével rendelkeztek, és erre meg a termékek EU-n belüli szabad mozgására hivatkozva folytatták a magyar játékosok kiszolgálását. 

Az hogy ezek a cégek nem szerezhettek hivatalos magyar licenszet, annak csak egy vesztese van: mi mindnyájan Magyarok. Hisz ha nem szerezhetnek hivatalos licenszet, akkor nem is tudnak licensz-díjat fizetni. Pedig ezek a cégek ezt szívesen megtennék, mint ahogy teszik is számos már EU-s országban, ahol a szabályozás nem pár oligarcha helyzetbe hozását szolgálja, hanem a játékosok minél biztonságosabb és magas minőségű kiszolgálását + bevételszerzést a büdzsé számára. 

Összességében aktuálisan a magyar játékosok több tucat online kaszinó közül választhatnak. És bár hivatalos statisztikák nincsenek - a magyar online kaszinós közösség egyértelműen a régi nagy nevű operátorok mellett rakta le a garast. Mint ahogy a magyar háziasszonyok többsége is a Lidl és az Aldi mellett szavazott.